Wednesday, January 30, 2013

Burns-Lundell


Apropå ingenting, när öppnar matserveringen?
När kan vi komma in i värmen?
Finns det någon att ta hand om,
en katt i dörren?

Monday, January 28, 2013

Kennet Klemets har gett ut en ny diktsamling

För priset av 1 kr per rad (Hedengrens notering) kan du läsa en ny diktsamling av Kennet Klemets. Den heter "Beröringen", precis som en av Ingmar Bergmans mindre kända filmer, en som han själv inte alls tyckte om. Själv gillar jag både titeln och innehållet i diktsamlingen, detta sagt bara i förbigående.

Problemet är att jag inte kan skriva mer om vare sig Kennets eller Petter Lindgrens diktsamlingar eftersom jag känner dem. Eller åtminstone är bekant med dem. Hur många gånger har det hindrat kulturskribenter att göra sitt jobb?

*

"Diktsamlingen färdigskriven under inre motstånd. Döptes till Beröringen. Och det kan den ju heta lika gärna som vad som helst annars. Nu ska jag ta ledigt till den tredje augusti då vi börjar förberedelserna på allvar. Jag känner mig deprimerad och olustig och skulle gärna avstå från att ge ut denna diktsamling."

travesti found-poem

Sunday, January 20, 2013

Elisabeth Berchtolds Marialucia recenserades egendomligt sent

Den 17 december [2012] hände något märkligt, litteraturpolitiskt sett, när Elisabeth Bertchtolds debutdiktsamling Marialucia recenserades i Aftonbladet.

Det märkliga och nästan unika bestod i att boken inte var nyutkommen utan vid det laget nio månader gammal. (Vilket recensenten Petter Lindgren inte alls låtsades om.) Alla andra recensioner jag sett är från utgivningsdatumet 19 mars, eller däromkring.

Enligt min erfarenhet händer det sällan eller aldrig att en bok recenseras så sent av en större kulturredaktion. Vid det laget är man fullt upptagen av nya böcker, synd på sätt och vis, men böcker som är över ett halvår gamla betraktas som "döda".

Så vad är då orsaken? Enda förklaringen är att någon grindvakt tyckte att den här boken var speciellt värd att lyftas fram. Jo, boken är ju utgiven på Norstedts och bör recenseras, det tycker även jag. Men att göra det så sent utan kommentarer är uppseendeväckande.

Elisabeth Bertchtold är för övrigt ingen dununge, hon är född 1971 och har medverkat med dikter bl.a. i en bok av Lars Mikael Raattamaa. Detta nämns inte heller i någon recension jag läst.

Själv uppfattar jag boken som ett effektsökande skrivarkursprojekt à la Biskops-Arnö. Inte desto mindre nominerades den till Borås tidnings debutantpris på 100.000 kr.

Friday, January 11, 2013

Lyra Ekström Lindbäck lanseras hårt

Jag ligger och läser det nya numret av 10TAL (nr 11/2012) och som väntat blir jag arg på det ena och det andra.

Madeleine Grive skriver i förordet att efter 32 års existens (!) är det här "första gången vi gör ett renodlat debutantnummer". Det är ju fullständigt patetiskt! Efter att ha hetat 10TAL/00TAL/90TAL/80TAL och i många år lanserat sig som språkrör för den unga litteraturen erkänner Grive här att de aldrig publicerat speciellt många debutanter, eller ömmat speciellt för debutanternas ställning.

Hon ger mig därmed retroaktivt rätt i det jag skrev för många år sedan i Den Blinde Argus - men som då ansågs vara kontroversiellt - att "80tal har aldrig publicerat så många debutanter som de givit sken av" (avskrivet ur minnet).

Och en annan fråga, hur marginaliserad är någon som vid drygt 20 års ålder givit ut en uppmärksammad debutroman på Modernista, får skriva en stor programartikel - där hon angriper tidigare författargenerationer - i 10tal och dessutom blivit medlem i Författarförbundet efter endast en utgiven bok? (När jag själv sökte medlemskap i SFF vid början av 90-talet var kravet två utgivna böcker och det helst på fina förlag.)

Lyra skriver, om den unga författargeneration hon tillhör: "Vi har omkring tio års erfarenhet av digitaliserade former för läsande och skrivande, och vi kräver att ni [läs: äldre generationer, inklusive sena 50-talister] erkänner vår överlägsna kompetens på området."

Tja, Argus Area startade på nätet 1996 och var en av de första internettidskrifterna i Sverige. Hur många års verksamhet på nätet blir det? Femton?

Nåja, Lyra är säkerligen betydligt duktigare på digital publicering än underteckad, det erkänns. Dessutom har hon en poäng i att "unga författare" gärna glider iväg i åldrarna, och räknas som unga upp till 40 års ålder. Men det är egentligen ingen nyhet. Jag minns att just Madeleine Grive sa till mig en gång i världen att som författare var man ung upp till 40-årsåldern. Det var flera decennier sedan hon sa det, så det är inget nytt. Alla dessa skrivarkurser - har Lyra Ekström Lindbäck själv gått någon av dessa, jag vet inte - driver upp debutantåldern. Men tålamodet har minskat, och visst är den debuterande författarens sociala situation svår. Som den alltid varit!

Jodå, även Lyra Ekström Lindbäck har gått Biskops-Arnös författarutbildning. Finns det någon debutant från de senaste tio åren som inte har gjort det? Detta är makthegemoni, och kanske rentav ett större problem än att unga författare har svårt att komma fram.

Friday, January 4, 2013

På Skrivekunstakademiet, till exempel

Jag hade inte väntat mig att finna något som anknyter till den gamla metafordebatten, mitt i ett gigantiskt prosaverk som Knausgårds Min kamp 5.

Men hur typiskt är inte detta, för en skrivarkurs, och för hur man talar om poesi i senmodernismens tidevarv?

… det visade sig snabbt att knäckprosa, som det kallades, var fienden, själva skräckbilden, alltså att vanlig prosa ställdes upp som poesi. Det såg ut som poesi, men det var det inte, och det var sjuttiotal, något man höll på med då. Därtill kom förstås alla verkningsmedel, som metafor och alliteration till exempel, men inte ofta, för det fanns en motvilja mot metaforer, märkte jag, både hos Jon Fosse och hos de elever som skrev poesi, det var nästan något fult med metaforen, eller något gammalmodigt, i bemärkelsen omodernt eller antikverat och oanvändbart för oss. Det var dålig smak, kort och gott, det var plumpt. Allitteration var ännu värre. Det var mest rytm, klang, radindelning, ingång, utgång det handlade om. Jon Fosse, det märkte jag på hans kommentarer, var dessutom alltid ute efter det som var ovanligt, annorlunda, olikt.

(Knausgård MK 5, s. 73-74)

Wednesday, January 2, 2013

Den enda sågningen av Nina Hemmingsson som poet

Skruvade one-liners staplade på varandra till sällsynt livlösa helheter, som sällan blir fungerande dikter. Så skulle jag karakterisera ”Det var jag som kom hem till dig”, debutdiktsamlingen av N. H. (Vilken egendomlig boktitel egentligen, åtta ord i sträck som samtliga innehåller tre bokstäver!)

Jag skulle tro att Anna Hallberg i DN bara tycker marginellt bättre om den här boken än jag själv gör. Men hon skriver det inte, hon är försiktig. Det är i alla fall uppenbart – om man kan koderna – att hon är väldigt oimponerad av Hemmingssons lyrikdebut. Stel och lite ängslig, ja, jag håller med om det. Enstaka härliga formuleringar, visst finns det. Men bortsett från det finns det inget att studsa inför, inget som griper tag, inget som lyfter. Dikterna känns alldeles för privata helt enkelt, och skulle knappast blivit utgivna om de inte var skrivna av en kulturkändis.

Som tecknare är N. H. underfundig och rolig, men har även en förmåga att dra sina skämt ett varv för långt och börja gå tomgång. Självupprepningens fara alltså. Som serietecknare kommer hon undan med det, hos henne som poet finns det däremot inga objektiva korrelat som balanserar upp dikten. Ingen tydlig samhällskritik, inte heller något existentiellt mysterium som vaknar.

Detta är min bedömning, och jag skriver det enbart för att den här boken har fått så pass positiv uppmärksamhet och till och med belönats med Karin Boye-priset. Vilket jag ser som en helt orimlig kvalitetsvärdering.

Liknelserna med Lina Ekdahl och Kristina Lugn som görs frekvent i recensionerna håller inte, då Kristina Lugn är en mästare och Lina Ekdahl något av hennes arvtagerska. Anna Hallberg beställer fram nästa bok av N. H, och varför inte gå direkt till den.